Web col·laborativa… web 3.0…

| Ferran Verdaguer

Als humans en general i a la gent del món de la xarxa especialment, ens agrada posar etiquetes a tot. Així quan es va produir el primer gran canvi de paradigma a internet passant de una web unidireccional a una web bidireccional es va crear l’etiqueta de web 2.0. En aquest sentit, si fóssim lògics, la transformació de la xarxa bidireccional en xarxa multidireccional ens hauria de dur a parlar de web 3.0.

Peró com sempre el nom no fa la cosa i l’important es entendre que comporta el fet de tenir una xarxa multidireccional en lloc de bidireccional. Si fem el símil amb les matemàtiques cartesianes tot queda més clar. La web 1.0 seria com treballar amb sol eix de coordenades, la web 2.0 incorpora el segon i la web 3.0 incorpora el tercer que és que permet definir tot l’espai. Amb cada eix nou que incorporem augmentem la dificultat alhora de definir teories i el càlcul de les mateixes però aquestes resulten més precises i potents per descriure el nostre entorn.

Amb Internet passa el mateix. Cada afegitó en la direccionalitat fa que els projectes a la xarxa es compliquin en tot el que és el seu plantejament i també en la seva producció però en canvi són molt més potents i responen millor a les necessitats a les que volen donar resposta.

Si ens centrem en veure com aquest anàlisi afecte a les empreses cal diferenciar a les que tenen la xarxa com a eina de treball i les que tenen la xarxa com a core bussness. Per les primeres, la web col·laborativa o web multidireccional es veu en un primer moment com quelcom de incomode. Ara que ja he fet l’esforç de posar-me al dia a la xarxa creant la meva web que permet fins i tot que la gent m’escrigui o vendre els meus productes… ara toca plantejar-m’ho tot de nou? La velocitat de canvi de la xarxa xoca frontalment amb la capacitat d’assimilar canvis per part de la majoria d’empresaris o gestors més si aquests canvis encara “compliquen” més la visió dels projectes. De fet aquesta visió és majoritària però no única per sort. És cert que molts empresaris/gestors veuen cada canvi de la xarxa com una oportunitat i no com una amenaça.

Fer que la majoria canvii en aquesta relació d’oportunitat/amança és la tasca que hem de fer les empreses que pretenem fonamentar el nostre negoci en donar utilitat a la xarxa. Per aconseguir-ho cal saber transmetre en els nostres clients que la velocitat de canvi a la xarxa i les aplicacions que s’en deriven juguen sempre al seu favor. Ja sigui abaratint costos per millores en aplicacions de comunicació, o facilitant la seva visualització en el seu mercat, o en molts més camps han de percebre internet com un calaix on val la pena invertir perquè l’amortització és segura i prou ràpida.

La rigorositat en els nostres projectes, tant en la seva definició com execució, la capacitat tecnològica que aportem com empreses TIC i la sinceritat en els plantejaments són la clau per aconseguir-ho.
Val a dir que és una gran responsabilitat per les empreses TIC del país ja que el fet de no estar a l’alçada llastrarà la competitivitat del nostre sistema productiu. En una economia globalitzada el fet de no aprofitar les avantatges que generen les noves tecnologies penalitza i molt!

Així doncs, tant se val si li volem dir web 3.0, web col·laborativa o web multidireccional… les etiquetes les deixarem pels experts en màrqueting. L’important és donar resposta a les necessitats creixents dels nostres clients en matèria TIC. Una bona feina en aquest sentit permetrà potenciar la nostra economia en general i el nostre sector en particular.

Tots i sortirem guanyant!

blog comments powered by Disqus

Què és aquest blog?

Benvingut! Aqui parlem de SEO, desenvolupament web, community management...

Aquest blog l'escriuen professionals de Nuvolic